Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 195 common:people_all_forms

Будеш, батьку, панувати, поки живуть люди…

Date: 1 жовтня 2019 о 11:05, Refreshed 1 жовтня 2019 о 11:20
255 views

Такими словами в ОЗ «Пустомитівська ЗОШ № 1 І-ІІІ ст.» розпочалася літературно-музична композиція, присвячена 250-річчю з дня народження видатного діяча української культури, письменника, драматурга Івана Петровича Котляревського, підготовлена учнями 9-А класу під керівництвом учителя української мови і літератури Клєміної М.Н.  Її слухачами були учні 9-х – 10-х класів.

Будеш, батьку, панувати, поки живуть люди…

Фото тут

          Такими словами в ОЗ «Пустомитівська ЗОШ № 1 І-ІІІ ст.» розпочалася літературно-музична композиція, присвячена 250-річчю з дня народження видатного діяча української культури, письменника, драматурга Івана Петровича Котляревського, підготовлена учнями 9-А класу під керівництвом учителя української мови і літератури Клєміної М.Н.  Її слухачами були учні 9-х – 10-х класів.

           У вступному слові учитель відзначила, що Іван Котляревський був сином своєї доби, першопрохідцем, який не мав ще за плечима самобутньої національної літератури. Однак він у своїх найкращих творах («Енеїда», «Наталка Полтавка», «Москаль – чарівник») намалював досконалий духовний портрет українського народу, посіяв у зденаціоналізованих душах сучасників  та й нащадків зерна національного відродження.

           Життєвий і творчий шлях драматурга розкрили у свої рефератах дев’ятикласники. Вони підкреслили, що І.Котляревському суджено було з’явитися в історії української культури на зламі не тільки століть (ХVІІІ – ХІХ століть), а й на зламі епох: історичної та літературної. Його твори, - як сказав Т.Шевченко, - «знаменували перехід до нового типу художньої творчості, до реалізму і народності».

            Виступаючі наголосили, що творча спадщина письменника – то спалах вогню, що перебігав від серця до серця, єднаючи українців у націю, та що у безсмертних його творіннях знайшла своє яскраве відображення краса душі українського народу, героїчної й високолюдяної.

          Було відзначено, що серед літературного доробку І.Котляревського за часом написання і за значенням першочерговою є поема «Енеїда», самобутній твір, сповнений національного колориту і суто українського гумору, пройнятий святою любов’ю до простих людей: мудрих, працьовитих, веселих, щедрих. В основу сюжету покладено реальне життя, події. Побут і звичаї українського народу. Тут знайшла місце ціла галерея панів - кріпосників, чиновників, ченців – тобто людських кровожерів. Нещадних у своїх зазіханнях. Головного героя цього твору – Енея добре зіграв Максим Гузій.

            Далі мова велася про «першу ластівку» великого  національного драматурга – п’єсу «Наталка Полтавка», пройняту народним гумором і оптимізмом. Було також наголошено,  що важливу роль у відтворенні душі народу у творі відіграють народні пісні. На підтвердження цієї думки прозвучала пісня «Ой я, дівчина Наталка…» у прекрасному виконанні Олени Бублик. Уривок із цього твору майстерно інсценізували учениця Софія Грошова (Наталка) та учитель Марія Клєміна (Терпелиха).

  Увага присутніх була звернена ще до одного драматичного твору митця -  п’єси «Москаль – чарівник», яка своїми драматичними прийомами наближена до комічних опер кінця ХVІІІ – поч. ХІХ століть. Інсценізований уривок цієї п’єси чудово відтворили Вікторія Гук та Орест Фредина.

            У заключному слові М.Клєміна відзначила, що художні скарби творчості І.Котляревського є невмирущими. Вони продовжують і нині виховувати в людях гуманні почуття, любов до батьківщини, до народу. То ж актуальними і сьогодні є рядки Т.Г.Шевченка:

                           Будеш, батьку, панувати, поки живуть люди,

                           Поки сонце в небі сяє, тебе не забудуть!

            Літературно – музична композиція супроводжувалась мультимедійним показом.

            Заступник директора з

            виховної роботи                                                    Н.Цимбала

Comments:
Only authorized users can leave comments.