Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 195 common:people_all_forms

Свічка пам’яті

Date: 28 лютого 2019 о 21:13, Refreshed 28 лютого 2019 о 21:27
228 views

Минуло п’ять років від трагічних подій на Київському Майдані, коли під час Революції Гідності з 18-го по 20-те лютого там було поранено більше тисячі людей, десятки пропали безвісти, а понад сто протестувальників загинуло.

Свічка пам’яті

(Урок – реквієм в ОЗ «Пустомитівська ЗОШ № 1 І-ІІІ ступенів).

Фото тут

           Минуло п’ять років від трагічних подій на Київському Майдані, коли під час Революції Гідності з 18-го по 20-те лютого там було поранено більше тисячі людей, десятки пропали безвісти, а понад сто протестувальників загинуло.

            Здавалося, нове життя, за яке полягла Небесна Сотня, омріяне, здобуте такою страшною ціною, вже близько - близько, та відбулася анексія Криму Росією. Чорне гайвороння біди зібралося на сході України. Майдан перейшов у війну, важку, кровопролитну, яка триває уже п’ятий рік і знову забирає найкращих.

             Саме про це йшла мова на уроці – реквіємі в ОЗ «Пустомитівська ЗОШ № 1 І – ІІІ ступенів» за участі учнів 8 – 11-х класів, приуроченому вшануванню пам’яті  полеглих на Майдані,  в боях АТО військовослужбовців Пустомитіщини, в тому числі колишніх наших учнів Назара Пеприка та Володимира Зейлика.

           Звучать майданівські пісні. Дійство відкрили вступним словом його ведучі Василина Вовк і Ольга Осідач. Глибоко в душі присутніх запали рядки поезії:

           Горить свіча і пам’яті сльоза

           Додолу з неї краплями стікає.

           Земля ридає – плачуть небеса,

           Героїв Україна поминає.

           Під тужливу мелодію «Пливе кача» у майстерному неповторному виконанні Дмитра Білого учні 9А класу запалюють лампадки, а ведуча Василина Вовк наголошує, що цей сум не просто свічка, яку запалюємо на згадку про Небесну Сотню, бо ця Сотня узагальнений образ героїв, які віддали і віддають своє життя заради високої мети - свободи і незалежності України.

На екрані висвітлюються портрети Андрія Дигдаловича, Богдана Ільківа, Миколи Паньківа. Аліна Вібла присвячує їм вірш «Ви полягли на Київськім Майдані», а вокальний ансамбль - пісню  «Плакала калина» - (художній керівник А.Цюзь).

              Нікого не залишила байдужим поезія «Мамо, не плач» у виконанні Василя Пакоша, у якій герой обіцяє матерістати Ангеломі боронити свою землю, та відео«Ангели Майдану». Ведучі назвали прізвища пустомитівчан, які були в числі протестувальників на Київському Майдані,  а на екрані появилися їх фото. Та справжньою сенсацією стала присутність у залі Юрія Степановича Бутинця, який у ці страшні часи був на Київському Майдані, де отримав важке поранення, а потім брав участь у бойових діях на сході України. Школярі уважно вислухали його виступ та відповіді на запитання.

          Почергово на екрані появляються портрети полеглих в АТО військовослужбовців Пустомитівщини, серед них – колишніх учнів  школи Назара Пеприка та Володимира Зейлика. Звучить сумна мелодія, і вся шкільна родина низько схиляє голови перед світлою пам’яттю героїв. Поряд із школярами у залі знаходяться батьки Назара і Володі. Це Любов Василівна і Володимир Іванович Пеприки,  мати Володі - Ліля Степанівна Зейлик і його тітка пані Галина. Від їх імені виступила Л.Зейлик,яка поділилася  спогадами про свого сина та подякувала школі за пам'ять про полеглих колишніх учнів.

           Діти запевнили рідних Назара і Володі, що пам'ять про їхніх синів буде вічно жити у стінах школи. Їх іменами названі рої дитячо – юнацької військово – патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

           Серед гостей дійства були люди, які про війну знають не тільки з екрана телевізора та книжок, а брали у ній безпосередню участь. Це учасники бойових дій Олег Семенович Ковальчук, батько наших учениць Олесі і Устини, та військовослужбовці Ярослав Степанович Прус і Ігор Михайлович Фітьо. Від їх імені виступив О.Ковальчук, який поділився спогадами про перші роки війни, які йому з побратимами довелося пережити на фронті. Солістка Анастасія Редько подарувала військовим  пісню «Повертайся живим, солдате», а Соломія Кучма – вірш «До мужніх воїнів звертаюсь».

Сподобалася  присутнім поезія  «Війна скінчиться, бо й вона стомилась» у виконанні Анастасії Ватажишин та «Молитва за Україну», яку проголосила КаролінаКлонцак. Завершився урок пам’яті піснею «Так, я живу на Україні»(художній керівник Л.Паук) у виконанні учнів 5А класу та Гімном України.

            Після завершення дійства учасники команд - роїв ім. Назара Пеприка та Володимира Зейлика Василь Пакош, Олег Панчишин та Христина Баран поклали квіти до портретів полеглих, встановлених у центрі міста.

           Урок пам’яті створив у залі атмосферу незламності духу патріотів Українита віри у її світле майбутнє. Вагому роль у цьому квідіграло вдале оформлення сцени: реліквії з Київського Майдану та АТО, портрети Героїв Небесної Сотні та полеглих в АТО пустомитівчан, лампадки та білі паперові ангелики. До цього приклали чимало зусиль учні 9А класу і їх класний керівник І.Бакуліна.У підготовці уроку - реквієму взяли активну участь учитель музичного мистецтва А.Цюзь та вчителі історії і правознавства А.Михайлик і Р.Дрозда.

Н.Цимбала

        Заступник директора

 з виховної роботи  

Comments:
Only authorized users can leave comments.